Sněženky a machři

Karel Smyczek, 1982

Film na Filmovém přehledu

Anotace

Jedním z filmů „o mládeži“, které režíroval Karel Smyczek podle scénáře Radka Johna a Iva Pelanta, se v roce 1982 stala tragikomedie Sněženky a machři. Tvůrčí tým, který se v předchozích letech podepsal pod úspěšné teenagerovské snímky Jen si tak trochu písknout (1980) a Jako zajíci (1981), se tentokrát zabýval poněkud staršími hrdiny – studenty druhého ročníku pražského gymnázia. Povinný lyžařský výcvik, na který si mládež vyrazí, se stává předčasnou „zkouškou dospělosti“ žáků i jejich pedagogů. Mezi těmi nechybí zkušená profesorka Boženka, idealistická pedagogická novicka Hanka a autoritativní, a proto nepříliš oblíbený vedoucí lyžařského kurzu – profesor Karda. Ten s sebou na hory vzal i svou hezkou dceru Mariku, kterou se pokouší sbalit třídní rebel Viky Cabadaj. Ten je spolu s kamarády Karlem a Radkem v prvním lyžařském družstvu „machrů“, zatímco druhé družstvo a dívčí skupina – Sněženky – se udatně potýkají s nástrahami zimních hor. Důležitější než lyžování jsou ovšem samozřejmě vztahy, jež vznikají mezi studenty i mezi žáky a profesory. Jakmile totiž bdělý Karda nechá osazenstvo horské chaty o samotě, začne v kotelně alkoholický mejdan s ošemetným koncem… Některé motivy si autoři pro svůj film vypůjčili z knížky Radka Johna Džínový svět (podobně jako v případě filmu Jen si tak trochu písknout). Vznikla však kompaktní, poutavá generační komedie s hořkým podtónem, která se – což je v domácích podmínkách nezvyklé – dokonce dočkala pokračování (Sněženky a machři po 25 letech /2008/, režie Viktor Tauš). V hlavních rolích Sněženek a machrů se objevili Michal Suchánek (Karel), Václav Kopta (Radek) a Jan Antonín Duchoslav (Viky). Mariku ztvárnila Eva Jeníčková, naivní profesorku Hanku si zahrála Veronika Freimanová a part obávaného Kardy připadl Radoslavu Brzobohatému.
Číst dále

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1982
Země Československo
Kategorie film
Žánr komedie
Typologie hraný
Minutáž 82 min
Režie Karel Smyczek
Hrají Václav Kopta, Jan Antonín Duchoslav, Michal Suchánek, Radoslav Brzobohatý, Veronika Freimanová, Valentina Thielová
Kamera Richard Valenta
Scénář Radek John, Ivo Pelant
Střih Jiří Brožek
Architekt Boris Halmi
Hudba Zdeněk John
Zvuk Jiří Moudrý, Jitka Zvirocká

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.