Malá mořská víla

Karel Kachyňa, 1976

Promítáme v Ponrepu

Neděle 26. 5. 2024 15:00 35 mm Více o projekci

Film Malá mořská víla byl natočen podle oblíbené stejnojmenné pohádky dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. Vypráví o tragické lásce mořské panny k pozemskému princi, pro nějž obětuje to nejcennější, co má – svůj hlas a život. Kromě fantastického podmořského světa a nádherných kostýmů snímek zaujme i dramatickými prvky. Proto je určen nejen dětem, ale i dospělým.

Zkopírovat odkaz

Zařazeno ve filmovém cyklu

Film na Filmovém přehledu

Anotace

Klasická pohádka Hanse Christiana Andersena Malá mořská víla (1836) posloužila jako inspirace množství filmových děl. Filozofie současného vyprávění pro děti se ovšem často střetává s temnou, tragickou podstatou příběhu, který se při líčení vztahu dcery mořského krále k pozemskému princi obešel bez šťastného konce. Scenárista Ota Hofman a spoluscenárista a režisér Karel Kachyňa se v tomto ohledu rozhodli respektovat Andersenovu verzi, přestože konec jejich filmu z roku 1976 je oproti předloze lehce obměněný (nešťastná víla se ve filmu po zradě milovaného prince promění v mořskou pěnu, zatímco u Andersena se přidává k sestrám větru s nadějí na získání nesmrtelné duše). Protagonistkou snímku, který směrem ke kosmopolitnímu vyznění posunula koprodukce se sovětským Mosfilmem, je mořská víla, která se s pomocí čarodějnice rozhodne přiblížit milovanému princi Jižní říše a proměnit se v pozemskou dívku, postiženou ovšem němotou. Princ se však stane obětí náhodné záměny a dá přednost princezně ze sousední říše, která je hrdince podobná. Malá mořská víla musí přijmout svůj osud: domů se může vrátit jen jako mořská pěna… Kachyňův snímek není na svou dobu výjimečným projektem jen díky pochmurnému ladění odporujícímu dobovému optimismu tvorby pro děti a mládež. Hodnotu má i jako poetické, starostlivě stylizované dílo, které nápaditě pracuje s vizuální podobou podmořské říše. Vedle vynikajícího kameramana Jaroslav Kučery má na výtvarných kvalitách snímku lví podíl i legendární výtvarnice Ester Krumbachová. V rámci hereckého obsazení se prosazuje Miroslava Šafránková jako líbezná, odhodlaná mořská víla. Role sokyně ze sousední říše, která je hrdince výrazně podobná, se ujala hereččina známější sestra Libuše. Ve filmu zaujme i Radovan Lukavský jako hrdinčin královský otec.
Číst dále

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1976
Země Československo
Kategorie film
Žánr pohádka
Typologie hraný
Minutáž 84 min
Režie Karel Kachyňa
Hrají Miroslava Šafránková, Radovan Lukavský, Petr Svojtka, Marie Rosůlková, Milena Dvorská, Libuše Šafránková
Kamera Jaroslav Kučera
Scénář Ota Hofman, Karel Kachyňa
Střih Miroslav Hájek
Architekt Oldřich Okáč
Výtvarník Ester Krumbachová
Hudba Zdeněk Liška
Zvuk Jiří Lenoch

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.