Prodaná nevěsta

Václav Kašlík, 1975

Promítáme v Ponrepu

Sobota 13. 4. 2024 18:00 35 mm Více o projekci Koupit lístek

k 200. výročí narození Bedřicha Smetany

↓ 

Režisér Václav Kašlík v roce 1962 realizoval televizní verze dvou klasických českých oper: Rusalky a Prodané nevěsty. K oblíbenému dílu Bedřicha Smetany se v německo-českém koprodukčním snímku vrátil v roce 1975. Příběh lásky Mařenky a Jeníka situoval do malebných jihočeských exteriérů a role obsadil činoherci, jejichž party nazpívali operní pěvci. Kašlík s německým kameramanem Karlem Steibergerem se pokusili operu rozhýbat prostřednictvím pohyblivé kamery. K účinku filmu přispívají herecké výkony Vandy Švarcové (Mařenka), Čestmíra Řandy (Kecal), Ladislava Peška (principál) či Václava Sloupa (Vašek). V české verzi zpívají Gabriela Beňačková (Mařenka), Ivo Žídek (Jeník) či Karel Berman (Kecal).

Zkopírovat odkaz

Film na Filmovém přehledu

Anotace

Režisér Václav Kašlík v roce 1962 realizoval televizní verze dvou klasických českých oper: Rusalky a Prodané nevěsty. K oblíbenému dílu Bedřicha Smetany se v německo-českém koprodukčním snímku vrátil v roce 1975. Příběh lásky Mařenky a Jeníka situoval do malebných jihočeských exteriérů a role obsadil činoherci, jejichž party nazpívali operní pěvci. Kašlík s německým kameramanem Karlem Steibergerem se pokusili operu rozhýbat prostřednictvím pohyblivé kamery. K účinku filmu přispívají herecké výkony Vandy Švarcové (Mařenka), Čestmíra Řandy (Kecal), Ladislava Peška (principál) či Václava Sloupa (Vašek). V české verzi zpívají Gabriela Beňačková (Mařenka), Ivo Žídek (Jeník) či Karel Berman (Kecal). V německé verzi se pěveckých partů ujali René Kollo, Teresa Stratasová a Walter Berry.
Číst dále

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1975
Země Československo, Německá spolková republika
Kategorie film
Žánr opera
Typologie hraný
Minutáž 114 min
Režie Václav Kašlík
Hrají Vanda Švarcová, Petr Skarke, Čestmír Řanda, Václav Sloup, Bedřich Prokoš
Kamera Karl Steinberger
Scénář Václav Kašlík
Střih Jiřina Lukešová
Architekt Karel Vacek
Hudba Bedřich Smetana
Zvuk Miloslav Hůrka

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.