Jáchyme, hoď ho do stroje!

Oldřich Lipský, 1974

Film na Filmovém přehledu

Anotace

Dobrosrdečný venkovský mladík František Koudelka odjíždí pracovat do Prahy. Na cestu si koupí kondiciogram, v němž mu počítač podle jeho data narození vypočítal dny úspěšné, nebo jen ošidné či dokonce krizové. František nastoupí do autoservisu. Protekční místo mechanika mu se sehnala jeho energická ovdovělá teta, u které také bydlí v podnájmu. Mechanici v autoservisu dostávají od zákazníků velké úplatky a často se stane, že se některý z přílivu peněz zblázní. To však plachému Františkovi nehrozí, řídí se totiž svým kondiciogramem. Ten mu má také pomoci získat přízeň a nakonec i lásku prodavačky Blanky. V cestě mu ale stojí konkurent, výčepní Karel, a tak František čeká na svůj přesně vypočítaný úspěšný den.

První filmový scénář autorské dvojice Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak režíroval král české filmové parodie Oldřich Lipský. Příběh o traktoristovi, který přichází z venkova do Prahy, se opírá o jeden z pomíjivých hitů normalizační éry – kondiciogram. Tvůrcům se povedlo natočit téměř existenciální komedii o tom, že člověk může být pánem svého osudu. Nerozhodný František totiž svůj život zcela podřídí computerovému plánu, který mu vymezuje pro všechny činnosti špatné a dobré dny. Zatímco v těch špatných se dobrácký naivka stává trpnou obětí své obvyklé neschopnosti a smůly, v dobrých dnech dokáže oslnit prodavačku Blanku, vyhrát zápas v judu i automobilový závod a nakonec také porazit nadutého výčepního. Nápady přeplněný snímek právem patří k českých komediálním klenotům, a to nejen díky řadě okouzlujících scén a nezapomenutelných dialogů, ale i přesnému hereckému obsazení. Tomu dominuje ve své první velké filmové roli tehdy devětadvacetiletý Luděk Sobota.

Číst dále

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1974
Země Československo
Kategorie film
Žánr komedie
Typologie hraný
Minutáž 99 min
Režie Oldřich Lipský
Hrají Luděk Sobota, Marta Vančurová, Věra Ferbasová, Josef Dvořák, Ladislav Smoljak
Kamera Jaroslav Kučera
Scénář Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Oldřich Lipský
Střih Miroslav Hájek
Architekt Jindřich Goetz
Hudba Zdeněk Liška
Zvuk Josef Vlček

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.