„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

Oldřich Lipský, 1970

Kdo by neznal sveřepou odpověď: „My všichni jsme Gogo“. K tomu se hned vybaví volání tajného hesla „ručník končí, ručník končí“ a zmateně pobíhající paní Harringtonová, která ve svém penzionu ubytovává George Camela. Ten je hlavním hrdinou příběhu. Coby nesmělý učitel se marně snaží získat respekt žáků a jako ňouma působí Georg i v redakci lokálního časopisu, kde se snaží uplatnit své verše. Netuší, že nečekaný zájem, který mu projevuje půvabná redaktorka Sabrina, má vyvolat žárlivost kreslíře Henryho. Dojde však k obratu. Shoda okolností vtáhne nevinného a naivního George do souboje dvou gangsterských band soupeřících o šek na milion dolarů a náhle je považován za vraha, zvláště když na něj po každém otevření dveří vypadne mrtvola.

Spisovatel a filmový scenárista Miloš Macourek se podílel na dvou nezapomenutelných gangsterských komediích – Kdo chce zabít Jessii (1966), kterou režíroval Václav Vorlíček, a „Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970) z dílny Oldřicha Lipského. V obou případech navíc do hry vstoupila i osobnost výtvarníka Káji Saudka. Zatímco v Jessii dochází k infikování obyčejného českého světa postavami a prvky z „amerického“ kresleného seriálu, film Oldřicha Lipského se v rámci komiksové nadsázky odvíjí celý. Oba filmy využívají vložených kreslených prvků, Macourek s Lipským však stvořili celistvý fikční svět odehrávající se ve smyšlené „západní“ zemi Bonzánii. Komiksová crazy komedie nespoutaně a ve svižném tempu hýří vizuálními a formálními nápady i absurdními dialogy. Za přívalem gagů je však patrná touha uniknout – alespoň v komediální fikci – za železnou oponu nastupující normalizační realitě.

Chcete ve výuce pustit film z naší distribuční nabídky? Rádi byste se třídou pravidelně docházeli do kina? Rádi vám se vším pomůžeme. 

  • pokud chcete film promítnout přímo u vás ve třídě, napište nám a domluvíme se na řešení
  • uspořádáme projekci u nás v kině Ponrepo s úvodem, diskuzí nebo dílnou 
  • pomůžeme vymyslet filmový program na celý rok
  • vybrané projekce z programu Ponrepa se můžou stát doprovodným programem výuky

Napište nám

Kontakt 

Pro školy

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1970
Země Československo
Kategorie film
Žánr komedie, parodie
Typologie hraný
Minutáž 107 min
Režie Oldřich Lipský
Hrají Lubomír Lipský, Jiřina Bohdalová, Iva Janžurová, Marie Rosůlková, František Filipovský
Kamera Jiří Tarantík
Scénář Miloš Macourek, Oldřich Lipský
Střih Miroslav Hájek
Architekt Jiří Hlupý
Výtvarník Karel Saudek
Hudba Vlastimil Hála
Zvuk Josef Vlček, Bohumír Brunclík, Antonín Jedlička

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.