Směšný pán

Karel Kachyňa, 1969

Promítáme v Ponrepu

Pondělí 6. 5. 2024 20:30 35 mm Více o projekci Koupit lístek

Po Uchu možná nejlepší film Karla Kachyni, nemocniční drama o stárnoucím profesorovi, který po těžké operaci srdce bilancuje svůj dosavadní život. K optimismu nemá Jindřich Šimek důvod: v padesátých letech byl jako údajný nepřítel komunistického režimu odsouzen k mnohaletému vězení. Přišel tak o vědeckou kariéru i o rodinu, která se ho zřekla. Pacientův zájem upoutá neznámá dívka, již vídá oknem pokoje na střeše protějšího domu. Upíná se k ní a začne s ní spojovat své naděje do budoucnosti. Silné, neokázale poetizované psychologické drama poskytlo znamenitou hereckou příležitost Vladimíru Šmeralovi. Komorní snímek, který se otevřeně vracel k tématu stalinských represí, byl předposledním „svobodným“ dílem Procházky a Kachyni. Po Uchu (1969) už osvědčená dvojice nedostala příležitost k další spolupráci.

Zkopírovat odkaz

Zařazeno ve filmovém cyklu

Film na Filmovém přehledu

Anotace

Režisér Karel Kachyňa a scenárista Jan Procházka v roce 1969 realizovali další ze svých vysoce ceněných projektů – nemocniční drama o stárnoucím profesorovi, který po těžké operaci srdce bilancuje svůj dosavadní život. K optimismu nemá Jindřich Šimek důvod: v padesátých letech byl jako údajný nepřítel komunistického režimu odsouzen k mnohaletému vězení. Přišel tak o vědeckou kariéru i o rodinu, která se ho zřekla. Pacientův zájem upoutá neznámá dívka, již vídá oknem pokoje na střeše protějšího domu. Upíná se k ní a začne s ní spojovat své naděje do budoucnosti… Silné, neokázale poetizované psychologické drama poskytlo znamenitou hereckou příležitost Vladimíru Šmeralovi. Komorní snímek, který se otevřeně vracel k tématu stalinských represí, byl předposledním „svobodným“ dílem Procházky a Kachyni. Po Uchu (1970) už osvědčená dvojice nedostala příležitost k další spolupráci.
Číst dále

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1969
Země Československo
Kategorie film
Žánr drama, poetický
Typologie hraný
Minutáž 89 min
Režie Karel Kachyňa
Hrají Vladimír Šmeral, Zdeněk Kryzánek, Jiří Adamíra, Josef Patočka, Danuše Klichová, Evelyna Steimarová
Kamera Josef Pávek
Scénář Jan Procházka, Karel Kachyňa
Střih Miroslav Hájek
Architekt Oldřich Okáč
Hudba Zdeněk Liška
Zvuk Jiří Lenoch

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.