Světáci

Zdeněk Podskalský, 1969

Film na Filmovém přehledu

Anotace

„Když Praha za noci, zazáří neonem, není mi pomoci, já slyším, pojď honem. Vrhnu se do saka a bílý košile, a s gustem čmeláka, jdu mlsat svět.“ Tímto podmanivým refrénem úvodní písně se začíná odvíjet příběh tří mužů v nejlepších letech. Skopec, Prouza, Petrtýl, tři ženatí venkovští fasádníci, dočasně pracují v Praze na obnově domů. Po práci se chtějí bavit a řádně si užít toho, co nabízí jen velkoměsto. Hospody nebo kabarety jim připadají nudné, láká je prostředí luxusních barů, společenské smetánky a atraktivních žen. Jenže jejich oblečení a hlavně vystupování je daleko pod úrovní pravých gentlemanů. Po špatné zkušeností v drahém Diplomat Grillu se rozhodnou, že musejí být k nerozeznání od pražských lvů salónů. Proto si pořídí příslušné večerní obleky a dokonce absolvují lekce společenské výchovy a tance u emeritního profesora Dvorského. Když zedníci převlečení za gentlemany konečně okouzlí tři elegantní krásky, netuší, že ty si – podobně jako oni – na lidi velkého světa jen hrají.

Jedna z nejúspěšnějších komedií šedesátých let je výsledkem spolupráce režiséra Zdeňka Podskalského a scenáristy Vratislava Blažka. Na filmu se ovšem tvůrčím způsobem podílel i jeden z hlavních představitelů, herec Jiří Sovák. Klasická proměna obyčejného hrdiny v elegána z vyšší společnosti je ve filmu samozřejmě pouze povrchní, což se právě stává zdrojem řady komických situací a vtipných dialogů. Půvabnou směšnost neztrácejí ani narážky na úpadek mravů v tehdejší takzvané socialistické společnosti. Podíl na zajímavosti těchto jen zdánlivě oddechových komentářů má i herecké obsazení. Velkou měrou k tomu přispívá v roli profesora Dvorského noblesní prvorepubliková hvězda Oldřich Nový.

Číst dále

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1969
Země Československo
Kategorie film
Žánr hudební, komedie
Typologie hraný
Minutáž 103 min
Režie Zdeněk Podskalský
Hrají Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Jan Libíček, Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková
Kamera František Valert
Scénář Vratislav Blažek
Střih Zdeněk Stehlík
Architekt Boris Moravec
Hudba Evžen Illín, Vlastimil Hála
Zvuk Josef Vlček

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.