Vysoká zeď

Karel Kachyňa, 1963

Promítáme v Ponrepu

Pondělí 22. 4. 2024 18:00 35 mm Více o projekci Koupit lístek

Vysoká zeď uzavírá volnou trilogii raných filmů tvůrčí dvojice Kachyňa – Procházka. Podobně jako v Trápení (1961) a Závrati (1962) je hlavní hrdinkou dívka, tentokrát jedenáctiletá Jitka, jež přestává být dítětem. Do světa její fantazie vstupují první milostné city. A znova jako v předchozích dvou filmech i zde hraje důležitou roli prostředí. Po malebné jihočeské krajině a drsném Krušnohoří se ocitáme v Praze, přesněji na dvorcích mezi starými činžáky, jejichž zídky Jitka přelézá s obratností kočky. Jednou však narazí na vysokou zeď, za níž je nemocniční zahrada a v ní sedává ochrnutý mladík na invalidním vozíku.

„Doposud si pamatujeme svoji vysokou zeď. I den, kdy jsme na ni poprvé vyšplhali, naplněni zvědavostí. Smutek objevů tamtěch let nám připadal zničující. Pak jsme se divili, jak jsme na něj mohli tak znenadání zapomenout.“ (motto z úvodních titulků filmu)

Zkopírovat odkaz

Zařazeno ve filmovém cyklu

Film na Filmovém přehledu

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1963
Země Československo
Kategorie film
Žánr lyrický
Typologie hraný
Minutáž 69 min
Režie Karel Kachyňa
Hrají Radka Dulíková, Vít Olmer, Helena Kružíková, Václav Lohniský, Ivana Bílková, Josef Koza
Kamera Josef Vaniš
Scénář Jan Procházka, Karel Kachyňa
Střih Jan Chaloupek
Architekt Leoš Karen
Hudba Jan Novák (skladatel)
Zvuk Jiří Lenoch, Bohumír Brunclík

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.