Ikarie XB 1

Jindřich Polák, 1962

O distribuci snímku

Obraz byl digitalizován z originálního negativu na materiálu Kodak a v rozlišení 4K, pracovní a finalizační rozlišení bylo na základě testů stanoveno na 4K. Viditelná část obrazu je vymezena normou pro projekci formátu Cinemascope s optickou zvukovou stopou s poměrem stran 1:2,35. V tomto formátu byl film promítán v době svého prvního uvedení.

V NFA se vedle originálního negativu a duplikačního pozitivu zachovaly tři kopie na materiálu Kodak a Agfa. Z nich byla vybrána jedna coby nejvhodnější pro referenci tonálního podání. Tonalita digitalizované verze filmu se tak odvíjí od této konkrétní filmové kopie na materiálu Agfa.

Možné zdroje pro digitalizaci zvuku byly: negativ zvuku, duplikační pozitiv a pozitivní kopie. Na základě testů byl za nejvhodnější zdroj vybrán negativ zvuku.

Digitální restaurování bylo podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska a spolufinancováno Ministerstvem kultury České republiky. Partnery projektu jsou Norská národní knihovna a CESNET.

Číst dále

Máte zájem o uvedení tohoto filmu?

Stačí vyplnit formulář.

Chci SI objednat film!

Máte další otázky nebo chcete objednat více filmů najednou? Napište nám.

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1962
Země Československo
Kategorie film
Žánr dobrodružný, drama, psychologický, sci-fi
Typologie hraný
Minutáž 83 min
Režie Jindřich Polák
Hrají Zdeněk Štěpánek, Radovan Lukavský, Dana Medřická, Miroslav Macháček, František Smolík
Kamera Jan Kališ
Scénář Pavel Juráček, Jindřich Polák
Střih Josef Dobřichovský
Architekt Jan Zázvorka
Hudba Zdeněk Liška
Zvuk Jaromír Svoboda, Bohumír Brunclík, Jaromír Svoboda

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.