Práče

Karel Kachyňa, 1960

Promítáme v Ponrepu

Pátek 12. 4. 2024 18:00 35 mm Více o projekci Koupit lístek

Režisér Karel Kachyňa rozvíjí na pozadí dobrodružného příběhu téma solidarity a kázně mezi vojáky, v jehož zpracování osvědčil již několikrát svou tvůrčí vyspělost. Oživuje nejrůznější typy lidí, jejichž osudy spojila válka, a snaží se zachytit bezprostřední atmosféru života na frontě i nepatetické hrdinství tisíců bojovníků. Velká část příběhu se odehrává v exteriérech, které byly natáčeny v příbramském kraji.

Film a doba (1960)

Zkopírovat odkaz

Zařazeno ve filmovém cyklu

Film na Filmovém přehledu

Anotace

V díle Karla Kachyni zaujímají důležité místo příběhy s dětskými hrdiny, z nichž ceněný režisér dokázal dlouhodobě těžit odlišný pohled na svět dospělých. Příběh o osiřelém chlapečkovi, který našel na sklonku druhé světové války nový domov u československé jednotky, byl ovšem v roce 1960 ještě založen na tendenčních východiscích. Malý František, přezdívaný podle názvu husitských bojovníků Práče, je sice přidělen do frontové prádelny, osvědčí se však jako vojenská spojka. Přispěje dokonce ke zneškodnění nacistických špionů a tím i k vítězství u Dukelského průsmyku... Titulní roli Kachyňa svěřil Michalu Koblicovi, který se v následujících dvou letech objevil v dalších osmi filmech. V dospělých rolích herecký výkon devítiletého kolegy podporovali zkušení profesionálové, především Vladimír Menšík coby bodrý vojenský kuchař Pekárek.
Číst dále

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1960
Země Československo
Kategorie film
Žánr dětský, drama, válečný
Typologie hraný
Minutáž 83 min
Režie Karel Kachyňa
Hrají Michal Koblic, Marie Magdolenová, Vladimír Hlavatý, Gustáv Valach, Vladimír Menšík, Oldřich Musil
Kamera Josef Illík
Scénář J. A. Novotný, Karel Kachyňa
Střih Jan Chaloupek
Architekt Jan Zázvorka
Hudba Miloš Vacek
Zvuk Jiří Lenoch

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.