Takový je život

Carl Junghans, 1929

Promítáme v Ponrepu

Pondělí 20. 5. 2024 18:00 DCP Více o projekci

úvodní slovo: Jonáš Kucharský


Málo známý je fakt, že právě v prostorách dnešního Ponrepa, v bývalém kině Konvikt, se poprvé v Praze hrál film Takový je život. Slavnostní premiéru si dovolit nemohl a štěstí u publika, proudícího v houfech na první zvukové filmy, ho tu nečekalo. Po pouhých třech dnech byl stažen z programu. Dnes je řazen mezi vzorová díla české kultury meziválečného období.

Film Takový je život realizoval německý režisér Carl Junghans s mezinárodním štábem a hereckým obsazením. Děj filmu se měl původně odehrávat v Drážďanech, ale nakonec se přesunul do Prahy. Sociálně kritické dílo navazuje na filmy ruských klasiků nejen obsahově, ale také výběrem hlavní představitelky Věry Baranovské, Matky ze stejnojmenného Pudovkinova filmu.

Světová premiéra nově restaurované verze se odehrála 4. července 2016 na MFF v Karlových Varech za hudebního doprovodu Jana Buriana.


 

Film promítáme k výstavě Nové realismy. Moderní realistické přístupy na československé výtvarné scéně 1918–1945, kterou pořádá Galerie hlavního města Prahy (27. 3. – 25. 8. 2024).

Zkopírovat odkaz

Film na Filmovém přehledu

Anotace

Autorský snímek německého režiséra Carla Junghanse zachycuje tragický příběh stárnoucí pradleny, z jejíž dřiny žije prostopášný manžel – násilník a alkoholik. Psychologické drama se sociálními motivy, jež námětově čerpá ze Zolova románu Zabiják, reprezentuje rozvinutým filmovým jazykem s progresivními montážními postupy a důrazem na symbolickou funkci detailu vrcholnou éru němé kinematografie. Navzdory nástupu zvukového filmu koncem 20. let vznikl snímek, ovlivněný vlnou sociálního realismu v evropské kinematografii, jako němý, což se podepsalo na jeho finančním neúspěchu. Přestože film prošel českými kiny v době svého premiérového uvedení takřka bez povšimnutí, patří mezi uznávané filmy vrcholné němé éry světové úrovně a byl oceněn v bruselské anketě filmových historiků v roce 1958. U příležitosti obnoveného uvedení v roce 1959 sestavil dochované filmové materiály Elmar Klos a hudbu „na míru“ filmu složil Zdeněk Liška.

Číst dále

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1929
Země Československo
Kategorie film
Žánr drama, sociální
Typologie hraný
Minutáž 75 min
Režie Carl Junghans
Hrají Vera Baranovskaja, Theodor Pištěk, Máňa Ženíšková, Wolfgang Zilzer, Jindřich Plachta, Manja Kellerová
Kamera Laszlo Schäffer
Scénář Carl Junghans
Střih Carl Junghans
Architekt Ernst Meiwers
Hudba Zdeněk Liška, Jan Burian ml.

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.