Film Intimní osvětlení na festivalu v Budapešti

12. 9. 2023

Mezinárodní filmový festival restaurovaných klasických filmů Budapest Classics Film Marathon, který dnes začíná, uvede film Intimní osvětlení od Ivana Passera.

Budapest Classics Film Marathon zařadil i letos do svého programu digitálně restaurovaný film Národního filmového archivu. Jde o snímek Intimní osvětlení od Ivana Passera, který ve středu 13. září ve 20.30 uvede ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant. Festival potrvá až do 17. září.

Intimní osvětlení se stalo prvním a zároveň posledním českým celovečerním filmem režiséra Ivana Passera, který po emigraci uspěl (podobně jako jeho přítel a kolega Miloš Forman) ve Spojených státech. Snímek podle scénáře Ivana Passera, Jaroslava Papouška a Václava Šaška je pozoruhodnou sondou do atmosféry dobového života a zároveň osobitou studií mezilidských vztahů a vztahu k hudbě. Děj není postaven na dramatickém příběhu, ale na velmi jednoduché zápletce. - Na koncert amatérského orchestru přijíždí jako sólista bývalý spolužák ředitele městské hudební školy se svou mladší přítelkyní. Pár stráví víkend v jeho domě, kde kromě ředitelovy rodiny s manželkou a třemi dětmi žijí i prarodiče. Během této krátké doby se odehrají různé drobné epizody spjaté se zkouškou orchestru i s rodinnými záležitostmi. Oba muži také vzpomínají na mládí a baví se o muzice. 

Více informací o festivalu a jeho program naleznete ZDE.

Na Filmovém přehledu si může přečíst o filmu Intimní osvětlení.