19. celostátní archivní konference v Pardubicích

9. 5. 2023

Ve dnech 16.–18. května se v Pardubicích uskuteční 19. celostátní archivní konference, které se zúčastní i naši kolegové a naše kolegyně.

Témat, která se budou letošní konferencí prolínat, je hned několik. Vstupní diskuze otevře otázku, jak si vede české archivnictví na cestě 21. stoletím. Hned první den se účastníci a účastnice konference dozví, jak vybírat digitální archiválie ze systému veřejné zprávy či jak mediálně propagovat archivy, dojde ale i na setkání se zástupci zahraničních archivních společností.

Den druhý přinese zamyšlení nad limity, problémy, přínosy a dopady informačních systémů používaných pro archivní popis a zpřístupňování archiválií, a také se bude zaobírat otázkou, proč jsou v očích laické veřejnosti archivy stále vnímány jako nedobytné instituce. Jedna ze sekcí se zaměří na digitální transformaci státní správy, další zase na to, jak se zpracovávají osobní údaje v archivech.

Poslední, třetí, den konference nahlédne na archivy jako na historické laboratoře a zamyslí se nad budoucností zpřístupňování archiválií.

Více o programu a účinkujících na konferenci se dozvíte ZDE.