České filmové dědictví v kinech, online i na papíře. Co chystáme v roce 2022?

27. 1. 2022

V Národním filmovém archivu se staráme nejen o to, aby byly filmové materiály, písemné dokumenty a knihy správně uložené, ale také dostupné. Co chystáme pro letošní rok?

  • Do kin vrátíme deset československých snímků různých žánrů a různého stáří. Budou to například Skřivánci na nitiSirénaAtentátDucháček to zařídíAť žijí duchové nebo „Marečku, podejte mi pero”. Rok sotva začal a už víme, že jedeme na Berlinale a do Benátek. 
     
  • Na začátku února proběhne v bretaňském Rennes populární festival Travelling. Co do počtu i šíře záběru půjde o jednu z nejvelkorysejších přehlídek české a československé kinematografie. Na podobných přehlídkách pracujeme dnes a denně. 
  • Součástí sbírky jsou i zahraniční tituly, které byly zpravidla uváděny v tuzemských kinech a na festivalech. Občas je možné narazit i na světově unikátní materiál, jako v případě srílanského filmu Poselství. Když se tamní filmový archiv dozvěděl, že u nás máme dochovanou kopii tohoto filmu, byli nadšení.  

  • Sbírku zpřístupňujeme i online: rozšiřujeme nabídku na všech velkých VOD platformách, pokračujeme také s provozem České filmové klasiky. Obsahu, který vyžaduje speciální prezentaci, se věnuje nová sekce Kontexty na portálu Filmový přehled. 
     
  • Kinobuch a dvě monografie. Jako výsledky výzkumu vyjdou v letošním roce tři filmovědné publikace.
     
  • V Ponrepu stále promítáme! Pro první čtvrletí jsme připravili neklasickou retrospektivu Piera Paola Pasoliniho.