Juraj Jakubisko – tři studentské filmy

Termín 11. 5. 2023
Kategorie Film
Místo Kino Ponrepo
Čas 18:00

Mlčení
hrají: Vladimír Klemens, Miroslav Nohýnek, Ivo Pondělíček
ČSR 1962 / 21 min. / 35 mm
Mlčení je filmovou adaptací stejnojmenné povídky Jaroslava Učně. Je to vlastně povídka o zneuznaném hudebníkovi, který se domnívá, že svůj opus magnum teprve vytvoří. Jeho názory na sebe sama i na stav kultury představují svérázný protest proti daným podmínkám a stavu kultury, které neumožňují umělcům svobodně tvořit a rozvíjet své umění bez omezení.
Téměř prorocky úzkostné zamyšlení o výsostném umění. Jeden z formálně nejvíce invenčních filmů, jaké kdy na FAMU vznikly.

Déšť
hrají: Jana Ledecká, Jana Stehnová, Jiří Stehno
ČSR 1965 / 30 min. / 35 mm
Také v centru tohoto „famáckého“ Jakubiskova filmu stojí režisérovi vrstevníci. Déšť je filmový portrét mladé básnířky Vladimíry, která nemá lehký život. V minulosti byla totiž obviněna, že se spolu se svou partou podílela na vraždě člověka. Toto trauma se snaží překonat psaním poezie, která pro Vladimíru představuje paralelní svět. Na rozdíl od žitého světa se v něm cítí bezpečněji a divák má možnost vidět básnířku ve chvílích, kdy se chystá předstoupit před diváky v kavárně Viola a recitovat jim své básně.

Čekají na Godota
hrají: Marie Richtrová, Zdeněk Vinš, Marie Věšínová
ČSR 1966 / 29 min. / 35 mm
Film Čekání na Godota se snaží zachytit zvláštní atmosféru, kterou zažívají branci v noci před nástupem na základní vojenskou službu. Lidé popíjejí alkohol a marně čekají, až někdo zruší jejich odvod a osvobodí je od odsouzení ke ztrátě svobody na dva roky. Fantazírují a čekají na Petra Godota, který tráví poslední chvíle „civilního života“ se svou přítelkyní Helenou. Spasitel nepřichází a odchod na vojenskou službu nabývá každou minutou reálných obrysů.

„V absolventském filmu Juraje Jakubiska Čekají na Godota jednají mladí lidé pod vlivem nějakého silového pole. Zajisté, jednají vědomě, svévolně; činí to, co činit chtějí. Jejich činy - například laškování s rybou, některé momenty pitky, mysteriální hrátky na půdě - jsou motivovány konkrétními, byť náhlými, bezprostředními podněty a dohromady čekáním na odchod na vojnu. Avšak energie, která tyto činy žene, nevzniká sama od sebe. Vzniká vlivem něčeho jiného: vlivem vnější, vše prostupující síly.“
Jan Kučera