Pavlínka

Karel Kachyňa, 1974

Promítáme v Ponrepu

Pátek 31. 5. 2024 18:00 35 mm Více o projekci

Na motivy skutečného příběhu – tragické smrti šestnáctileté dívky při potlačení svárovské dělnické stávky (31. 3. 1870) – napsal spisovatel Alfréd Technik román, který se dočkal zfilmování v roce 1974. Tragická hrdinka se v sociálním dramatu režiséra Karla Kachyni jmenuje Pavlína Bernerová a představuje ji slovenská herečka Brigita Hausnerová. Krvavě potlačená svárovská stávka byla jedním z prvních masově organizovaných dělnických protestů. O snaze o autenticitu svědčí fakt, že se Pavlínka natáčela ve stejných lokacích, kde se odehrály původní historické události – okolí Svárova a Tanvaldu.

Zkopírovat odkaz

Zařazeno ve filmovém cyklu

Film na Filmovém přehledu

Anotace

Na motivy skutečného příběhu – tragické smrti šestnáctileté dívky při potlačení svárovské dělnické stávky (31. 3. 1870) – napsal spisovatel Alfréd Technik román, který se dočkal zfilmování v roce 1974. Tragická hrdinka se v sociálním dramatu zkušeného režiséra Karla Kachyni jmenuje Pavlína Bernerová a představuje ji slovenská herečka Brigita Hausnerová. Role hrdinčiny starostlivé babičky se ujala Marie Brožová. Krvavě potlačená svárovská stávka byla jedním z prvních masově organizovaných dělnických protestů. Dobově poplatné ideologické hledisko je ve filmu zkombinováno s poetickou stylizací, příznačnou pro práci Karla Kachyni. O snaze o autenticitu nicméně svědčí fakt, že se Pavlínka natáčela ve stejných lokacích, kde se odehrály původní historické události (okolí Svárova a Tanvaldu).
Číst dále

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1974
Země Československo
Kategorie film
Žánr drama
Typologie hraný
Minutáž 91 min
Režie Karel Kachyňa
Hrají Brigita Hausnerová, Marián Kleis ml., Marie Brožová, Vladimír Šmeral, Gustáv Valach, Petr Haničinec
Kamera Josef Pávek
Scénář Alfred Technik, Karel Kachyňa, Ivan Urban
Střih Miroslav Hájek
Architekt Oldřich Okáč
Hudba Zdeněk Liška
Zvuk Jiří Lenoch

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.