Morgiana

Juraj Herz, 1972

Promítáme v Ponrepu

Sobota 7. 12. 2024 18:00 DCP Více o projekci
Podtitulky anglické
English Friendly Yes!

Zatímco předchozí film Juraje Herze Petrolejové lampy se odehrávaly na přelomu století, jejich atmosféra a dekorace byly tedy přirozeně ovlivněné secesí, Morgiana, která nemá žádné časové, ani místní určení, je však secesí naprosto prostoupena. Nejen kostýmy, ale také přímořská krajina, hudba, gesta postav a nakonec i sám příběh o vyhroceném střetu dobra a zla se odehrává v secesním romantickém hávu. V poetickém hororu o zlé a ošklivé Viktorii a krásné a laskavé Kláře si hlavní, tentokrát dvojroli zahrála Iva Janžurová.

Zkopírovat odkaz

Film na Filmovém přehledu

Anotace

Na počátku normalizace oslovil Juraje Herze dramaturg Vladimír Bor, vedoucí jedné z barrandovských tvůrčích skupin. Nabídnul mu k adaptaci povídku ruského novoromantika Alexandra Štěpanoviče Grina Jessie a Morgiana. Režiséra látka zprvu neoslovila, ale uvědomoval si, že díky Borově záštitě bude mít při realizaci poměrně velkou volnost. Goticko-hororový příběh dvou sester, jejichž vztah rozežere chamtivost, chtíč a černá magie proto pojmul coby stylistické cvičení. Obě hlavní role, éterickou Kláru i žárlivou Viktorii, hraje Iva Janžurová. Povahu každé ze sester vystihují vedle mizanscény protkané symboly také kostýmy Ireny Greifové. Primárně je ale jejich odlišnost patrná z odstíněného hereckého projevu Janžurové. Ke svíravé atmosféře temně pohádkového filmu přispívá sugestivní orchestrální hudba Luboše Fišera a expresionistická kamera Jaroslava Kučery, který založil vizuální dynamiku obrazu na kontrastu černé a bílé, čímž podtrhnul ústřední motiv duality. Na svou dobu příliš odvážný film byl na Barrandově řazen k uměleckým nezdarům. Postupně se ale Morgiana stala kultovním dílem, k němuž odkazují i zahraniční tvůrci jako Peter Strickland.

Číst dále

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1972
Země Československo
Kategorie film
Žánr drama, psychologický
Typologie hraný
Minutáž 99 min
Režie Juraj Herz
Hrají Iva Janžurová, Josef Abrhám, Nina Divíšková, Petr Čepek, Josef Somr
Kamera Jaroslav Kučera
Scénář Vladimír Bor, Juraj Herz
Střih Jaromír Janáček
Architekt Zbyněk Hloch
Hudba Luboš Fišer
Zvuk František Černý

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.