Ať žijí duchové!

Oldřich Lipský, 1977

Film na Filmovém přehledu

Anotace

Oldřich Lipský se do dějin české kinematografie zapsal zejména jako režisér komedií. Mnohokrát ovšem tento žánr ozvláštnil fantastickými nebo pohádkovými motivy. Nejvýrazněji z pohádek čerpal v oblíbených filmech Ať žijí duchové! (1977) a Tři veteráni (1983), které napsal spolu se Zdeňkem Svěrákem. Podkladem prvního uvedeného snímku byl text Jiřího Melíška, určený původně pro populárního humoristu Antonína Jedličku. Svěrák z vyprávění o pionýrech zapojených do Akce Z vypreparoval nejkřiklavější znaky dobové ideologie a komunální satiru podřídil nestárnoucímu příběhu vesnických dětí, které se během prázdnin pouštějí do rekonstrukce hradní zříceniny. Asistují jim při tom hodná strašidla v čele s rytířem Brtníkem z Brtníku (Jiří Sovák) a jeho dcerou Leontýnkou (Dana Vávrová). K pohodové letní atmosféře přispívají chytlavé písničky Jaroslava Uhlíře. Četné trikové scény jsou pak z velké části výsledkem vynalézavosti kameramana Vladimíra Novotného, který s Lipským spolupracoval i na Limonádovém Joem (1964) nebo Šesti medvědech s Cibulkou (1972). Pro scény s trpaslíky například využil jednoduchého optického klamu, kdy se kaskadéři ztvárňující pohádkové mužíky nacházeli daleko od ostatních herců.

Číst dále

Filmografické údaje

O filmu

Rok výroby 1977
Země Československo
Kategorie film
Žánr dětský, hudební, komedie
Typologie hraný
Minutáž 85 min
Režie Oldřich Lipský
Hrají Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý a další
Kamera Jan Němeček
Scénář Zdeněk Svěrák, Jiří Melíšek, Oldřich Lipský
Střih Miroslav Hájek
Architekt Vladimír Labský
Hudba Jaroslav Uhlíř
Zvuk Jiří Lenoch

Materiály k filmu

K nahlédnutí

Tyto materiály jsou chráněny autorským právem a není možné je využívat. Pro účely propagace projekcí rádi zašleme snímky z filmů k tomu určené.